Årets insamlare

Årets insamlare!

Priset Årets insamlare firar 15-årsjubileum och delas ut i samband med Insamlingsforum, Nordens största konferens om insamling och givande, i Stockholm den 24-25 april 2018.

För att fira både de som samlar in gåvor och de som ger, har kategorierna vässats och två nya kategorier införts under 2018. Årets insamlare – Kollega är priset till den kollega som är gjort något alldeles extraordinärt för att bidra till insamling av gåvor. Med Årets Givare vill vi hylla alla de som ger eller inspirerar andra att ge.

Nu är 2017 års omgång stängd. Finalisterna presenteras i mitten av april och vinnarna utses den 24 april.

Årets insamlare delas ut av FRII på kvällens festmiddag den 24 april på Insamlingsforum, Nordens största konferens om insamling och givande med drygt 300 deltagare, på Quality Globe Hotel i Stockholm.

Priset för Årets insamlare ges i fem kategorier

Kollega
En kollega/medarbetare som på ett exceptionellt sätt bidragit till en organisations framgång inom insamling, eller bidragit till att insamlingsverksamhet generellt i Sverige.

Organisation
En organisation som gjort något unikt, framgångsrikt, nytänkande eller annat speciellt som har motiverat till givande och påverkar insamlingsresultatet positivt.

Kampanj
Årets insamlingskampanj premierar kreativitet, förmågan att kombinera flera kanaler samt resultat och effekt.

Företagssamarbete
Utmärkelsen går till ett samarbete mellan ett företag och en ideell organisation som visat på positiva effekter för båda parter och ska fungera som en förebild för andra.

Givare
En givare, eller volontär/frivillig/medlem som inspirerat andra att ge, och genom sin gåva och insatser ökat organisationens möjligheter att nå sitt ändamål.

Kriterierna är de samma för de fem olika kategorierna – arbetet som belönas ska

Vara utvecklande och innovativt
Ge fler effekter än enbart ökade insamlingsintäkter
Kunna stimulera andra insamlare, givare, volontärer, organisationer eller företag
Ge bra resultat i förhållande till satsat kapital
Stärka varumärket

I övrigt gäller att organisation som berörs av insamlingen eller samarbetet måste vara medlemmar i FRII eller inneha 90-konto. Insamlingen eller samarbetet har skett under 2017.

FRII_aretsinsamlare17_juryn2

Årets jury

Pär Larshans, hållbarhetschef RagnSells
Karin Zingmark, kommunikations- och ledarskapskonsult
Tomas Carlström, kommunikations- och insamlingschef Göteborgs stadsmission och vinnare av 2016 års pris i kategorin Kampanj
Camilla Wallander, VD Berghs School of Communication
Charlotte Rydh (juryns ordförande), generalsekreterare FRII
Göran Adlén, trendanalytiker (saknas på bild)

– Ansökan stängd –

Ladda ner det dokument där du vill nominera, fyll i och skicka blanketten till info(at)frii.se med Årets insamlare i ämnesraden. Vi vill ha era nomineringar senast 9 mars 2018.

Årets insamlare - Kollega

docx

Årets insamlare - Givare

docx

Årets insamlare - Företagssamarbete

docx

Årets insamlare - Kampanj

docx

Årets insamlare - Organisation

docx

Genrebild FRII Årets insamlare 2016

Årets vinnare 2016

Till Årets insamlare – organisation utnämndes Barncancerfonden för sitt målmedvetna arbete som lett till en kraftigt ökad insamling till ändamålet.

Utnämningen till Årets insamlare – person tilldelades Roger Akelius, för den kampanj i december där han matchade, krona för krona, Läkare Utan Gränsers insamling. Kampanjen, som blev mer omfattande än planerat, ledde till slut till en total insamling för organisationen på en kvarts miljard kronor under december månad.

För Årets företagssamarbete belönades Clowner utan Gränser och Salvequick för sitt enkla men effektiva samarbete, som utgår från grundtanken att ett skratt och ett plåster fyller liknande funktioner – nämligen att trösta och hjälpa. Kampanjen fortsätter dessutom under 2017.

Årets insamlingskampanj var ett pris som inte delats ut tidigare, men som ändå samlade många intressanta nomineringar. Den första vinnaren i kategorin blev Göteborgs kyrkliga stadsmission med kampanjen Vem ser? Kampanjen tog en gammal välbekant symbol i form av nallebjörnen och lyckades på så sätt engagera helt nya givare.

Juryns hederspris förärades Schibsted Sverige och Sjöräddningssällskapet för kampanjen Gula Båtarna. Kampanjen, som gjorde det möjligt att placera två sjöräddningsenheter på den grekiska ön Samos mellan september 2015 och juni 2016, var inte bara en framgång insamlingsmässigt i Sverige, utan inspirerade även liknande kampanjer ute i Europa och världen.

Tidigare vinnare

 

Tidigare vinnare av Årets insamlare

2015 – Årets insamlare – organisation: Hjärnfonden, Årets insamlare – volontär: Aron Anderson. Juryns hederspris gick till ActionAid.

2014 – Årets insamlare person – Det goda nätverket, ett initiativ av Helene Hasselskog och Helena Norder till förmån för Hungerprojektet. Årets insamlare – organisation-Sverige för UNHCR

2013 – Årets insamlare person – Therese Leijon på Röda Korset. Årets insamlare organisation – Stockholms Stadsmission

2012 – Hjärnfonden och Mathias “Bissen” Larsson – Bissen Brainwalk

2011 – Operation Smile Sverige

2010 – EFS

2009 – Kooperation Utan Gränser

2008 – Unicef Sverige

2007 – Kenneth Brocknäs

2006 – Hjärt-Lungfonden

2005 – Röda Korset

2004 – Cancerfonden

2003 – Unicef Sverige

Vinnare av Årets …

2015 – Årets företagssamarbete –  Svenska FN-förbundet i samarbete med Apoteksgruppen.

2014 – Årets företagssamarbete – Hjärt-Lungfonden i samarbete med Bliwa Livförsäkring och AFA Försäkring.

2013 – Årets företagssamarbete – ECPAT och Telenor

2012 – Årets Kampanj – Göteborgs Räddningsmission samt Stockholms Stadsmission

2011 – Årets inspiratör – Jonas Helgesson