Årets insamlare

Årets insamlare- här är vinnarna!

Vinnarna för insatser under 2017:
– Organisation – World Animal Protection
– Kampanj – Friends och Snällkalendern
– Givare – Håkan Florin för Prostatacancerförbundet
– Företagssamarbete – Stena Line och Mercy Ships
– Kollega – Jenny Sjöberg Världsnaturfonden WWF

Juryns specialpris ”Årets Stjärnskott” gick till 12-årige Albert Hellström från Vadstena.

Läs alla motiveringarna här

Håkan Florin "Årets Insamlare - Givare". Foto: Johanna Lingaas Türk
Håkan Florin ”Årets Insamlare – Givare”. Foto: Johanna Lingaas Türk

Årets vinnare förändrar världen!

Insamlingsbranschens ”eget Guldägg” gick  år till sex fantastiska projekt där människor visar att empati, samarbete och kreativitet kan förändra världen.
– Jag är så glad för det här priset, säger Håkan Florin, vinnare i kategorin Årets Givare. Det är en sådan uppmuntran att uppmärksammas när man engagerat sig hårt för en bra sak i flera år.

Håkan Florins insatser för Prostatacancerförbundet har inte bara lett till ökad insamling, utan också till att Värmlands läns landsting, som enda landsting i Sverige, infört en rutin för att upplysa alla män om prostatacancer och screening.
-Jag är stolt över alla värmlänningar som har hjälpt till och stöttat detta viktiga ändamål, säger han.

Volontärer i speciella yrken
Vinnarna i årets företagssamarbete, Stena Line och Mercy Ships, visar också att det personliga engagemanget betyder allt.
Samarbetet innebär bland annat att Stena Line aktivt uppmuntrar sina medarbetare att göra en volontärinsats på Mercy Ships sjukhusfartyg Africa Mercy och även ger dem som blir aktuella volontärer tjänstledigt.
-Vi har inte svårt att hitta läkare och sjuksköterskor som volontärer till vårt sjukhusfartyg Africa Mercy, säger Tomas Fransson, Sverigechef på Mercy Ships. Men, att hitta kockar, maskinister eller styrmän är desto svårare. Vårt samarbete med Stena Line bidrar till volontärer i yrken som är mycket efterfrågade. Det betyder oerhört mycket att Stena Line både uppmuntrar och skapar förutsättningar för besättningspersonal att göra en insats för Mercys Ships.
-För medarbetarna ger det också en extra glädje att faktiskt få utöva sitt yrke till hjälp för andra människor som annars inte skulle få tillgång till läkarvård eller nödvändiga operationer, säger Birgitta Wallström, brand manager på Stena Line.

Birgitta Wallström, brand manager, Stena Line och Tomas Fransson, Sverigechef, Mercy Ships. Foto: Johanna Lingaas Türk
Birgitta Wallström, brand manager, Stena Line och Tomas Fransson, Sverigechef, Mercy Ships. Foto: Johanna Lingaas Türk

 

Elvaåring ”årets Stjärnskott”
Albert Hellström, 11 år, från Vadsten vinner i år juryn specialpris ”Årets Stjärnskott”. Han lyckades på kort tid, genom sin insamling via Operation Smile, att hjälpa tio barn med läpp-käk-gomspalt att få en operation.
– Alberts engagemang och omtanke är en inspiration för både barn och vuxna och ger hopp om en ständigt bättre värld, säger FRIIs generalsekreterare Charlotte Rydh som även är ordförande för juryn i ”Årets Insamlare”.

 

 

Årets insamlare!

Priset Årets insamlare firar 15-årsjubileum och delas ut i samband med Insamlingsforum, Nordens största konferens om insamling och givande, i Stockholm den 24-25 april 2018.

För att fira både de som samlar in gåvor och de som ger, har kategorierna vässats och två nya kategorier införts under 2018. Årets insamlare – Kollega är priset till den kollega som är gjort något alldeles extraordinärt för att bidra till insamling av gåvor. Med Årets Givare vill vi hylla alla de som ger eller inspirerar andra att ge.

Nu är 2017 års omgång stängd. Finalisterna presenteras i mitten av april och vinnarna utses den 24 april.

Årets insamlare delas ut av FRII på kvällens festmiddag den 24 april på Insamlingsforum, Nordens största konferens om insamling och givande med drygt 300 deltagare, på Quality Globe Hotel i Stockholm.

Priset för Årets insamlare ges i fem kategorier

Kollega
En kollega/medarbetare som på ett exceptionellt sätt bidragit till en organisations framgång inom insamling, eller bidragit till att insamlingsverksamhet generellt i Sverige.

Organisation
En organisation som gjort något unikt, framgångsrikt, nytänkande eller annat speciellt som har motiverat till givande och påverkar insamlingsresultatet positivt.

Kampanj
Årets insamlingskampanj premierar kreativitet, förmågan att kombinera flera kanaler samt resultat och effekt.

Företagssamarbete
Utmärkelsen går till ett samarbete mellan ett företag och en ideell organisation som visat på positiva effekter för båda parter och ska fungera som en förebild för andra.

Givare
En givare, eller volontär/frivillig/medlem som inspirerat andra att ge, och genom sin gåva och insatser ökat organisationens möjligheter att nå sitt ändamål.

Kriterierna är de samma för de fem olika kategorierna – arbetet som belönas ska

Vara utvecklande och innovativt
Ge fler effekter än enbart ökade insamlingsintäkter
Kunna stimulera andra insamlare, givare, volontärer, organisationer eller företag
Ge bra resultat i förhållande till satsat kapital
Stärka varumärket

I övrigt gäller att organisation som berörs av insamlingen eller samarbetet måste vara medlemmar i FRII eller inneha 90-konto. Insamlingen eller samarbetet har skett under 2017.

FRII_aretsinsamlare17_juryn2

Årets jury

Pär Larshans, hållbarhetschef RagnSells
Karin Zingmark, kommunikations- och ledarskapskonsult
Tomas Carlström, kommunikations- och insamlingschef Göteborgs stadsmission och vinnare av 2016 års pris i kategorin Kampanj
Camilla Wallander, VD Berghs School of Communication
Charlotte Rydh (juryns ordförande), generalsekreterare FRII
Göran Adlén, trendanalytiker (saknas på bild)

– Ansökan stängd –

Ladda ner det dokument där du vill nominera, fyll i och skicka blanketten till info(at)frii.se med Årets insamlare i ämnesraden. Vi vill ha era nomineringar senast 9 mars 2018.

Årets insamlare - Kollega

docx

Årets insamlare - Givare

docx

Årets insamlare - Företagssamarbete

docx

Årets insamlare - Kampanj

docx

Årets insamlare - Organisation

docx