Diskbråck är ett ryggbesvär som kan dyka upp på grund av flera olika skäl. Det kan bland annat vara ett resultat av tunga lyft, att du har vridit ryggen på ett visst sätt eller så har du råkat ut för en olycka. Ibland börjar man dock lida av diskbråck utan någon specifik anledning, men inte gör det saken bättre.
Diskbråck ländrygg visar sig på ett antal olika sätt. Medan vissa tvingas att stå ut med obehaglig smärta finns det andra som aldrig ens känner av ryggont. Med detta i åtanke ska vi nedan gå igenom några av de vanligaste symtomen som i många fall uppstår när du lider av diskbråck. Vi kommer dessutom att ta en närmare titt på vad du bör ta dig till för att förbättra situationen.
Symtom att hålla utkik efter
För att hålla din hälsa på topp finns det ett antal diskbråcksymtom som kan vara bra att ha på minnet. Om det gäller just diskbråck i ländryggen finns det en risk för att du börjar lida av smärtor som antingen håller sig till ryggen eller fortsätter ner i ett av benen. Dina ben kan också domna, och kanske känner du av stickningar i fötterna.
Ytterligare symtom av diskbråck är en oförmåga att ha full kontroll över dina benrörelser eller din blåsa. Om dina diskbråckbesvär ligger högre upp än i ländryggen kan du istället få nackont och smärta som tar sig ut i armarna.
Vad du kan göra om du lider av diskbråck
Lyckligtvis nog brukar diskbråck gå över av sig självt efter ett antal veckor. För att hjälpa din hälsa och skynda på läkningsprocessen är det en god idé att inte ligga still för länge. Det är bra om du rör på dig utan att överanstränga dig. Lättare träning, promenader eller att bara utföra sysslor kan vara bättre än att bara sitta ner. Värktabletter i måttlig mängd är också ett alternativ.
Självfallet ska du dock sätta din hälsa i första rummet, och om det inte blir bättre är det dags att kontakta en läkare. Det här är extra viktigt om du exempelvis har svårt att kontrollera din blåsa eller om du börjar tappa känseln i det området.