Allt du behöver veta om shisha och vattenpipor

Vad är en vattenpipa?

Det kära barnet har många namn – det gäller även vattenpipor. Vattenpipan kallas till exempel för en vattenpipa eller en shisha. Ordet shisha kan också avse den aromatiska tobak som används i vattenpipan. Vattenpipsrökning är i hög grad en social aktivitet, så det är ganska självklart att det finns ett vattenpipstobaksmärke som heter Social Smoke.

Tobaken placeras i skålen högst upp på vattenpipan, där den värms upp av vattenpipans kol. Därifrån dras röken ner genom vattenpipans hals för att filtreras i vattnet innan den andas in genom en slang.

Vattenpipor används i många delar av världen och kan hittas både på kaféer och barer och i privata hem. Vattenpipor är mest populära i länder med en stor befolkning från Mellanöstern, till exempel Libanon, Dubai och Israel. Men hookah-barer och hookah-caféer blir allt vanligare här hemma, där framför allt unga människor har anammat konceptet.

Historia och spridning av vattenpipa

Det råder delade meningar om huruvida vattenpipan har sitt ursprung i Persien eller Indien. Vissa tror att den först blev populär i Turkiet och delar av Mellanöstern, varifrån den kom till Indien och andra asiatiska länder, medan andra säger att den kom till Mellanöstern från Indien.

Vattenpipor kom till Europa på 1800-talet tillsammans med många andra sedvänjor från Indien, bland annat te och kaffe och kryddor som kardemumma och kanel. Det ryktas att vattenpipan uppfanns av eller för den ottomanska sultanen Murad II på 1400-talet, men det finns inga bevis.

Den första beskrivningen av vattenröret kommer från Garcia da Orta, en italienare som beskrev vattenröret 1563 under en resa till Indien. Senare skrev även andra europeiska författare om vattenpipan när de reste i Asien och Mellanöstern. Vattenrör har också avbildats i konsten, till exempel i klassiska persiska målningar av konstnärer som Reza Abbasi.

Var kan jag köpa en vattenpipa?

Om du har bestämt dig för att köpa en vattenpipa hittar du ett stort urval online på Hdshisa.se. Här kan du få hjälp med att välja rätt vattenpipa för dina behov och önskemål. Alla vattenpipor på HD Shisha är av högsta kvalitet och priserna är konkurrenskraftiga, så att du får så mycket vattenpipa som möjligt för pengarna. Klicka in och hitta din nya vattenpipa på HD Shisha direkt på webbplatsen hdshisha.se.

You might like