Att städa en samlares hem

Städfirma som hjälper en samlare i sitt hem

Städfirma som hjälper en samlare i sitt hem bör vara förberedd på att det inte kan liknas vid en vanlig hemstädning.

Kollektiva åtgärder i en samlares hem orsakar individen smärta på många nivåer. När en bostad är fyllt av föremål är utrymmet begränsat och i många fall finns det inga tomma rum. Utrymmet är begränsat och i många fall inte helt otillgängliga. Om personen bor i bostaden är det vanligt att personens saker är utspridda. De kan inte laga mat, använda badrummet eller toaletten, titta på TV, sitta i soffan,inte ens lägga sig på sängen.

Det går inte att städa upp eller städa huset bland de många föremålen, och ibland är bostaden utsatt för dålig lukt, skadedjur och gnagare. Vilket leder till försämrade hälsoförhållanden och beslut från socialtjänst, eller hyresvärden måste sätta krav på samlaren att ta tag i sin situation.

Det är efter många turer en städfirma kontaktas och kan få bistå med allt från tömning, till sanering och städning av bostad. 

Städa en samlares hem i Sverige

Vissa personer med samlarsyndrom lever under dåliga sanitära förhållanden till följd av den extrema koncentrationen och personen har problem med planering och organisering,de har ett sk. tvångssyndrom. Inte ovanligt att de även har husdjur och som resulterar i att dessa fortplantar sig och ökar i antal. Då det blir ett stort antal djur (vanligtvis hundar eller katter) så kan en samlare inte tillgodose djurens grundläggande behov, t.ex. att tillhandahålla vatten eller mat eller ta djuret till veterinären, beskrivs det som en ackumulationsstörning hos djur.

Personen inser inte detta och har inte för avsikt att medvetet skada deras älskade djur. Djuren kan drabbas av sjukdomar, svälta eller dö. Djuren är ofta instängda i trånga utrymmen på grund av ohälsosamma förhållanden, då det är en ohygienisk miljö. Det kan vara en speciell variant av hamstringssyndromet, men dessa människor hamstrar också sina ägodelar. Den största skillnaden är förekomsten av hygienstörningar, att dessa människor har mindre insikt om sina problem.

Städfirma-Viktigt att tänka på när man hjälper en samlare i sitt hem

Dessutom förstår personer med sambosyndrom ofta inte sitt eget beteende. De förstår inte när familj och vänner försöker hjälpa dem att städa och skydda sina ägodelar. Böner och hot om vräkning. Ingenting kan slängas, det är viktigt att lämna allting kvar. De förstår inte att deras insamling är ett problem och att logiska resonemang inte fungerar.

Skräp kan samlas runt huset och orsaka problem med grannarna. Grannar och hyresvärd kan anmäla ohälsosamma förhållanden till bostadsbolaget, bostadsrättsföreningen, domstolsväsendet eller myndigheterna.

Termen “sanering” har en stark innebörd även för den som är i behov av hjälp. Behovet av att återställa en privatbostad tyder vanligtvis på att något är fel, och ibland är det så. Om psykisk sjukdom, missbruk, husdjur eller okunskap har gjort hemmet oöverskådligt kan det vara en känslomässig uppgift att återställa hemmet till det normala. På samma sätt kan det vara mycket svårt att återställa ett hem på egen hand då de har svårt att skiljas från sina ägodelar.

I sådana fall behöver du ett städföretag vara insatt med svåra och känsliga städuppgifter. Städare som inte ställer onödiga frågor utan så smidigt som möjligt hjälper samlaren att få en renare tillvaro. Med andra ord en trygg och erfaren städfirma med sekretess och integritet. Är du eller en nära anhörig eller en vän, tveka inte, du gör det enda rätta i att ta stöd utifrån för det klarar oftast inte samlaren att ta tag i själv. 

Sanering av bostad hos en samlare

Förmodligen för att det här jobbet kräver mer än bara städning. Det är bäst att städa huset hos en patologisk samlare med silkeshandskar och diskmaskinshandskar. Städare måste ofta spela rollen som terapeuter då samlare kan bli mycket upprörda när de måste ge ifrån sig sina tillhörigheter.

Det som är viktigt att tänka på är att det är en persons hem och den respekt som krävs och att målet är att en medmänniska ska få en hälsosammare hem och kunna bo i sin bostad. Det kan vara värt många gånger att dela upp städningen i omgångar och då söka en städfirma som kan ta uppdraget hela vägen så att det blir samma ansikten som kommer för det gör städningen tryggare för samlaren.

 

 

You might like