De 10 största fotbollstransfererna 2023

Från Ronaldos flytt till Al Nassr och Messis hopp till MLS, Al Jazeera väljer årets 10 största transfers.

Premier League kanske toppade listan över de största individuella avgifterna som betalats för fotbollsspelare 2023, men några av de största namnen i spelet flyttade från Europa till outforskade områden i Mellanöstern och Nordamerika.

Det skriver Fodbold.

Saudiarabiens inträde i de stora namntransaktionerna började med en flytt som förde Cristiano Ronaldo till Mellanöstern och öppnade dörren för året som kom, medan Lionel Messi gjorde ett chockerande hopp över Atlanten till USA.

1. Cristiano Ronaldo: Manchester United till Al Nassr

Den portugisiska anfallaren kopplades ihop med många av Europas toppklubbar när hans övergång från Manchester United blev uppenbar under förra årets Qatar World Cup 2022, men när Saudiarabiens Al Nassr klev in höll världen andan.

Från Sporting Lissabon till Manchester United, Real Madrid och Juventus, Ronaldo lyste upp europeisk fotboll och listan över klubbar som stod i kö för att skriva honom var en topp-till-botten vem är vem i världens största ligor. Al Nassrs drag att ta honom till Saudiarabien öppnade dörren för ett antal stora namn att följa med under årets gång.

2. Lionel Messi: PSG till Inter Miami

Den argentinska legendens chockerande flytt till Major League Soccer (MLS) laget Inter Miami kom efter månaders spekulationer som ett resultat av hans långt ifrån lyckliga tid i den franska klubben PSG. Hans flytt 2021 till Paris från barndomsklubben Barcelona fungerade aldrig riktigt för varken spelaren eller klubben.

När ryktena om hans förväntade avfärd växte, kom en återförening med tidigare Barcelona-tränaren Pep Guardiola i Manchester City eller en rekordflytt till Saudiarabien upp på tapeten. Men det var den tidigare Real Madrid- och Manchester United-spelaren David Beckham som säkrade Messis signatur till sin nyligen lanserade klubb i Miami i en mästerdrag för fotbollen i USA.

3. Moises Caicedo: Brighton till Chelsea

Den största summan pengar som överfördes mellan två klubbar, med tanke på att Ronaldo och Messi och deras agenter skulle ha fått enorma finansiella summor för sina flyttar, var mellan Chelsea och Brighton. De två västlondonklubbarna betalade en avgift på 100 miljoner pund ($126.8m), plus 15 miljoner pund ($19m) i tillägg.

Det matchade vad som hade erbjudits av Liverpool och lyckades övertyga vänsterbacken att hans framtid var blå och inte röd. Med tanke på de svårigheter Chelsea haft i Premier League denna säsong, är det svårt att kalla flytten en framgång, men Stamford Bridge-klubben hoppas att Caicedo är en del av en övergång till en ny gryning under Mauricio Pochettino.

4. Declan Rice: West Ham till Arsenal

Kanske var Rice årets mest värdefulla och hårdnackade överföring eftersom eliten i Premier League ställde upp för att förföra den engelska mittfältaren. Manchester United har fortfarande en Roy Keane-formad lucka i mitten av planen och deras tränare Erik ten Hag gjorde ingen hemlighet av sin beundran för Rice.

Liverpool och Manchester City var varma på spåren av United, medvetna om att Rice var för stor en spelare att låta falla i händerna på en rival. Det var med viss förvåning som Mikel Arteta stod upp dem med 100 miljoner pund ($126.8m), plus fem miljoner pund ($6.3m) i tillägg, för att bryta Gunners transferrekord och säkra värvningen av Rice från deras Londonrivaler. Med Arsenal bland Premier Leagues toppsidor mot slutet av året, kan man argumentera för att detta var den mest avgörande överföringen 2023.

5. Harry Kane: Tottenham Hotspur till Bayern München

Kane skulle bli en framgång vart han än hamnade, men 10 mål på sina första sju tävlingsmatcher för Bayern har gjort detta till en anmärkningsvärd flytt till Tyskland.

Englands kapten ledde Tottenham från fronten och styrde den norra Londonklubben till några av deras bästa år sedan 1961 – sista gången de vann ligan i England. Spurs, som var på väg att bli titelutmanare, har känt Kanes förlust.

Det verkade som om en av Manchester-klubbarna eller Chelsea skulle knipa honom. Kanske som ett tecken på respekt för Tottenham-fansen som Kane lämnade bakom sig, bestämde sig Englands anfallare för att lämna landet helt och hållet. Spurs fick 86,4 miljoner pund ($109.6m) för anfallaren och har en återköpsklausul för Kane, som har medgett att hans familj inte har bosatt sig i Tyskland, så kanske kärleksaffären med norra London inte är över än.

6. Sadio Mane: Bayern München till Al Nassr

Mane var en annan spelare i sina bästa år. Efter en besvikelse för Liverpool, där den senegalesiska anfallaren var en del av en trefaldig attack med Mohamad Salah och Roberto Firmino, flyttade Mane till Tyskland 2022. Hans tid i Bayern varade 12 månader innan Saudiarabien knackade på och en länk med Cristiano Ronaldo materialiserades strax därefter.

7. Jude Bellingham: Borussia Dortmund till Real Madrid

Bellingham gjorde en fantastisk resa från Birmingham City till Borussia Dortmund men inte utan uppmärksamhet från Englands toppklubbar, som alla ville ta tillbaka mittfältaren till Premier League sommaren. Det var de spanska jättarna, dock, som klev in och insåg att det fanns en potentiell Galactico i görningen och så har det visat sig med 12 mål på 14 matcher hittills.

8. Neymar: PSG till Al Hilal

Mycket som för Messi, fungerade PSG aldrig riktigt för Neymar. Champions League var målet för det franska laget när de pumpade pengar in i sin trupp, men ett antal stjärnspelare och tränare har misslyckats med att leverera det hittills.

Snarare än att följa i fotspåren av sin gode vän Messi, följde Neymar Ronaldos ledning och gick istället till de saudiska Pro League-jättarna.

9. Karim Benzema: Real Madrid till Al Ittihad

Den franska anfallaren var det andra stora namnet som bytte Europa mot Saudiarabien. Benzema hade en lysande karriär i Spanien med Real Madrid där han gjorde 354 mål på 648 matcher. Hans karriär på Bernabeu sträckte sig över 14 år efter hans ankomst 2009 från Olympique Lyon. Även vid 35 års ålder anses anfallaren fortfarande vara en av världens främsta målgörare och var ytterligare en betydande kupp för SPL-mästarna.

10. Rasmus Højlund: Atalanta till Manchester United

Mitt i allt prat om Kane som ersättare för Ronaldo på Old Trafford var det den unga danske anfallaren som stöddes för att fylla stora skor för United. En prislapp på 64 miljoner pund ($81.2m), med åtta miljoner pund ($10.1m) i tillägg, var knappast jordskakande från United, som, det verkade, behövde en uttalandesignering. Den 19-årige har inte haft det lätt och har ännu inte gjort sitt första Premier League-mål när vi går in i det nya året.

You might like