Din guide till lediga jobb

När du är på arbetsmarknaden finns det många saker att tänka på. Vilket område ska du ansöka om? Vilka företag är intressanta? Och inte minst: Hur hittar du rätt jobb? I den här artikeln guidar vi dig genom processen från början till slut – så att du kan fokusera på att få ett fantastiskt nytt jobb!

Hitta ditt område

För det första bör du fundera på vilket område du skulle vilja arbeta inom. Finns det någon speciell känsla du brinner för? Eller är du öppen för att testa något nytt? När du har hittat ett område kan du börja fundera noga på de olika företagen. Vilka företag passar dina värderingar? Och vilka jobb har potential att vara spännande och utvecklande?

Utforska rätt företag

När du har hittat några intressanta företag är det dags att fördjupa dig i deras webbplats och undersöka allt som är värt att veta om lediga jobb. Du kan också prenumerera på deras nyhetsbrev så att du alltid är uppdaterad med de senaste jobbannonserna.

Hitta jobbet du vill söka

När det finns en platsannons du skulle vilja söka kan det vara bra att få tag på en kopia av företagets årsbokslut. På så sätt kan du lära dig mer om företagets ekonomiska situation – och därmed få bättre förutsättningar för att göra ett gott intryck på din ansökan. Du kan också läsa om företagets rykte, så att du vet om företaget har bra kundservice eller inte. Du ska kunna stå inom företagets estetik och vision. Du bör även följa upp företaget lönekoll, så att du har en uppfattning om om det kan kopplas ekonomiskt för dig.

Skicka en komplett ansökan och CV

I din ansökan och CV ska du visa att du har förstått företagets kultur och värderingar och att du passar in i deras organisation. Du bör ha tänkt noga på vad som gör dig unik och vilken kompetens du kan bidra med. Och kom ihåg – en ansökan är inte en sammanfattning av ditt CV! Fokusera på att skriva en motiverad ansökan som visar varför du är rätt person för jobbet.

Följ upp din ansökan

När du har skickat din ansökan är det viktigt att följa upp den. Du kan till exempel skicka ett mejl eller ringa företaget och fråga när de räknar med att fatta ett beslut. På så sätt visar du intresse och engagemang, och ger dig själv bättre chanser att bli kallad till intervju.

Kom ihåg – lediga jobb kan vara svåra att hitta, men det finns flera portaler där lediga jobb listas, där du kan söka på bransch, plats och mycket mer. På så sätt kan du vara mer specifik i ditt sökande så att du kan hitta rätt jobb.

Följ din magkänsla

Slutligen är det viktigt att följa din magkänsla. Om ett jobb verkar för bra för att vara sant beror det ofta på att det är det! Gör din due diligence och kom ihåg att ta alla relevanta faktorer i beaktande.

You might like