I Tyskland gör man potatismos på detta sätt. Det smakar bättre än vårt.

Det kan mycket väl vara så att det tyska köket inte är känt för särskilt mycket. Potatismos är de däremot ganska bra på att göra.

Potatismos är kanske inte världens mest sexiga rätt, men det är inte många som håller sig tillbaka när de mosade potatisarna väl står på bordet.

Det är en av de mest populära rätterna att servera till sina barn, som alltid älskar en god portion brännhet kärlek. Dess konsistens och smak är helt enkelt oemotståndliga.

Hur får man då till det perfekta potatismoset? Kanske är det inte så överraskande, och kanske gör du precis likadant redan. Här är i alla fall tyskarnas förslag på det perfekta potatismoset.

Recept på det perfekta potatismoset


Vad behöver vi förbereda?

Potatisar
Smör (10-12 g smör per 100 g oskalade potatisar)
Varm mjölk
Salt
Malen muskotnöt
Skala potatisarna och skär dem i bitar. Koka dem sedan i en kastrull med osaltat vatten och låt dem koka lite längre, 30-45 minuter.

Låt potatisarna rinna av. Tillsätt smör, salt, muskotnöt och varm mjölk till de fortfarande varma potatisarna. Mosa dem först med en potatispress och mixa sedan kort med en stavmixer.

Servera till olika kött- eller smakrika vegetariska rätter.

Potatismos kan förvaras i kylskåp i en lufttät behållare i upp till 3 dagar. Värm den i vattenbad, och den bör inte frysas.

Är potatisar nyttiga?
Ja, men inget ska överdrivas.

Potatisar är en viktig källa till vitamin C och B6, folsyra och kalium. Deras skal innehåller antioxidanter och andra värdefulla näringsämnen. Potatisar sänker blodtrycket och hjälper oss att gå ner i vikt.

Akta dig för pommes frites och chips
När vi talar om potatisens hälsofördelar menar vi absolut inte chips och pommes frites. Även om de är gjorda av potatis är de långt ifrån en nyttig grönsak. De främjar fetma, hjärtsjukdomar och diabetes.

Vem bör inte äta potatisar?
Om kokta eller bakade potatisar är så nyttiga, finns det då någon som inte bör äta dem?

Ja, men det är undantagsfall. Om man ska undvika stärkelse, så ska man hålla sig borta från potatisarna.

You might like