Ischias | Det här kan smärtan bero på

Smärtor i ryggen som därefter strålar ut i låret, resten av benet eller foten kan bero på ischias. Ischias syftar på symtom som du upplever till följd av att ischiasnerven irriteras, och det är därför inte en sjukdom i sig självt. Hur du faktiskt får ischias kan variera, men vi ska lyfta fram ett antal potentiella orsaker. Vänd dig även gärna till ischiasspecialisterna.se för en äkta djupdykning gällande allt som har med ischias att göra.

Ischias kan vara ett resultat av diskbråck

Lider du av en smärta som började i ländryggen, men som sedan strålade ut i ett av benen och kanske till och med foten? Känner du av domningar eller stickningar som gör det svårt att utföra de dagliga sysslorna? Det kan då mycket väl vara så att du har drabbats av diskbråck. Vissa individer som får diskbråck känner inte av besväret alls medan andra får den tidigare nämnda smärtan som strålar ut i fötterna. Det här är på grund av ischias.

Ischiasnerven är den största vi har i kroppen, och om den kommer i kläm kan du därför få ont hela vägen från ländryggen till fötterna. När du har problem med din hälsa i form av diskbråck är det en disk som buktar ut från mellan två av ryggradens kotor, och det finns då en risk att de kommer åt ischiasnerven. Då råkar du ut för ischias, och det du kan göra för att förbättra din hälsa är att undvika överansträngning, men att ändå försöka återgå till dina vardagliga aktiviteter när det är möjligt.

Smärtor i bröstryggen

Är det inte en smärta i ländryggen som du känner av, utan har du kanske istället ont i bröstryggen? Även här kan ischias ligga och spöka, men frågan kring varför du har råkat ut för ischias har inte bara ett svar. En mycket vanlig orsak till att du får ont i bröstryggen är att din arbetsställning inte är optimal.

Du kanske även känner dig stressad, vilket kan påverka din hälsa genom att du spänner dig i rygg och nacke. Till och med din säng kan påverka din rygg, och smärtorna kan även komma från någonting som får dig att må dåligt mentalt och därför leder till att du spänner dig. När allt kommer till kritan finns det flera orsaker till ischias, och om din hälsa inte förbättras efter flera veckor kan det vara läge att kontakta din läkare.

You might like