Lär dig att spela Yatzy!

För dig som tycker om kortspel eller tärningsspel är det ett måste att prova på Yatzy. Detta har blivit ett mycket omtyckt familjespel genom åren, och det lämpar sig för spelare i princip alla åldrar. Med ett antal tärningar, papper och penna i högsta hugg kan du ta del av Yatzy tillsammans med nära och kära, men inte förrän du är bekant med reglerna. Läs mer här om hur reglerna inom Yatzy ser ut för att vara väl insatt nästa gång tärningarna plockas fram.

Målet med Yatzy

Det finns nog ingenting som är roligare än tärningsspel, kortspel och liknande familjespel. Yatzy är inget undantag. I det här spelet använder du dig av fem tärningar och ska försöka att få de där perfekta tärningskasten som ger dig så många poäng som möjligt.

För att underlätta är det gynnsamt om du har ett Yatzy-protokoll som du får tillgång till när du köper själva Yatzy-spelet. Tack vare att Yatzy inte är svårare än många kortspel för nybörjare kan även spelare i alla åldrar prova på tärningsspelet.

Hur du spelar Yatzy

Din omgång börjar med att du slår de fem tärningarna, och du har sammanlagt tre tärningskast på dig att få det resultatet som du är ute efter. Varje gång du har slagit tärningarna får du bestämma vilka tärningar du vill kasta om och vilka du vill spara. När du väl har slagit tärningarna tre gånger har du nu siffrorna framför dig som du kan använda för att plocka på dig poäng.

De olika poängen

Hur fungerar då poäng inom Yatzy? Jo, det finns nio olika kombinationer som du kan bygga ihop med dina tärningar: ett par, två par, tretal, fyrtal, liten straight, stor straight, kåk, chans och Yatzy. Det allra bästa du kan få är Yatzy, men då måste alla tärningar visa samma siffra. Resultatet blir hela 50 poäng, någonting som hjälper dig avsevärt när du spelar Yatzy.

Ett par betyder att du har två av samma siffra medan två par är två av en siffra och två av en annan. Tretal betyder att du har tre av en siffra, fyrtal är fyra av en siffra och en liten straight är 1-2-3-4-5. En stor straight ligger på 2-3-4-5-6 medan en kåk exempelvis kan bestå av tre treo och två femmor. Sist men inte minst har vi chans där alla tärningarna räknas och läggs ihop. Vare sig du väljer att spela Yatzy eller provar på andra tärningsspel eller kortspel kan du vara säker på att familjespelkvällarna blir bättre än någonsin!

You might like