Nya Intel-datorer kan nu vara lämpliga för Windows 11

windows

År 2021 orsakade en kompatibilitetsbugg att Microsoft hindrade Windows 11 från att installeras på datorer som innehöll Intels processorer från 11:e generationen och Intel SST-ljudchip. Nu har problemet åtgärdats, och Windows 11 kan åter installeras på dessa datorer.

Under 2021 möttes många tusen datorägare av en blå felruta när de försökte uppgradera sin Windows 10-dator till Windows 11.

Under en lång tid var felet ett stort mysterium för både ägarna och Microsoft, eftersom datorerna på pappret uppfyllde Windows krav på dator-komponenter.

I november 2021 lyckades dock Microsoft och processortillverkaren Intel lokalisera problemet: orsaken var en speciell kombination av Intels processorer från 11:e generationen tillsammans med Intels ljudkort SST, när versionen av ljudkortets drivrutiner var 10.29.0.5152 eller 10.30.0.5152.

Det ledde till att Microsoft blockerade ett antal datorer med kombinationen av de två komponenterna från att uppgraderas till Windows 11. I september 2022 utvidgades blockeringen för att även täcka den då nya versionen 22H2 av Windows 11.

Blockeringen har nu tagits bort Det tog två år innan ägare av vissa datorer återigen kunde uppgradera sina datorer till Windows 11.

Det förvånande är att Intel faktiskt löste problemet med den blå felrutan bara några månader efter att Microsoft införde förbudet.

Problemet åtgärdades när Intel uppdaterade sin Intel® Smart Sound Technology-drivrutin till version 10.30.00.5714 eller senare och version 10.29.00.5714 eller senare.

Dock tog det en tid för Microsoft att lägga till de nya drivrutinerna i Windows Update. Sedan kunde de installeras samtidigt som installationen av Windows 11, vilket undvek allvarliga fel.

Du kan fortfarande få den senaste versionen av Windows, även om uppgraderingen till Windows 11 tidigare blockerades på grund av en olycklig kombination av enheter på din dator.

Gör så här om det gäller dig Du kanske är osäker på om din dator är en av dessa, men du kan enkelt kontrollera det genom att göra följande:

Högerklicka på startknappen och välj Enhetshanteraren. Expandera menyn under Processorer. Kontrollera först om din CPU är Intel eller AMD. Om det är Intel måste modellnamnet börja med siffran 11 för att din dator ska vara blockerad. Öppna menyn under Ljudin- och utgångar. I parentes bör det stå Intel SST, i så fall har din dator ett problematiskt ljudkort. Om din dator har drabbats av problemet rekommenderar Microsoft att du börjar med att uppdatera ljudkortet med Windows Update-programmet i inställningarna.

FÖRSÖK INTE att uppgradera direkt till Windows 11 med Windows 11 Media Creation Tool, eftersom detta kommer att resultera i en blå felruta.

Du kan kontrollera efter Windows-uppdateringar efter att du har uppdaterat ljudkortet med de senaste drivrutinerna.

Du erbjuds att uppgradera din dator till Windows 11, och det kan göras utan några bekymmer.

author avatar
Henrik Tech Journalist
Mitt namn är Henrik, jag är 35 år gammal och jag älskar teknologi. Här på Frii kommer du vanligtvis att se mig skriva om mobiltelefoner, bilar och allmänt om det senaste som händer inom teknikens värld.

You might like