Upptäck skräppost: Lär dig att identifiera falska e-postmeddelanden

Det verkar som att vi varje dag översvämmas av skräppost. De försöker sälja något till oss, få oss att klicka på en länk eller bara slösa bort vår tid. Det kan vara svårt att se skillnad på ett legitimt e-postmeddelande och ett spammeddelande, men med lite övning kan du lära dig att upptäcka dem direkt. I det här blogginlägget kommer vi att lära dig hur du identifierar falska e-postmeddelanden så att du kan hålla din inkorg ren och krånglig!

Titta på avsändaren

Först och främst måste du titta på avsändarens e-postadress. I många fall kommer du att se att det ser misstänkt eller obekant ut. Det kan också innehålla ovanliga tecken eller siffror som inte matchar något legitimt. Om adressen ser konstig ut, är det troligt att innehållet också är det!

Titta i texten

Ett annat sätt att upptäcka ett falskt mejl är att titta på själva texten. Fraser som “du har vunnit ett pris” eller “klicka här för en gratis present” används ofta i skräppostmeddelanden. Dessutom, om det finns stavnings- eller grammatikfel, är detta vanligtvis ett tecken på att meddelandet inte är legitimt.

Kolla länken

Om ett skräppostmeddelande innehåller en länk, håll muspekaren över den för att se var länken tar dig. Om det ser misstänkt eller obekant ut, klicka inte på det. Det kan leda till en skadlig webbplats som kan infektera din dator med virus och spionprogram.

Var försiktig med bilagor

I vissa fall kommer skräppostmeddelanden att innehålla bilagor. Var försiktig med bilagor som du inte förväntar dig, eftersom de kan vara skadliga. Om du öppnar bilagan, se till att ditt antivirusprogram är uppdaterat och skanna det innan du öppnar det.

Om du får ett e-postmeddelande och innehållet låter för bra för att vara sant är det förmodligen det. (Klicka aldrig på länkar och dela aldrig personlig information. Obs källa till artikeln är pressbladet.se.

You might like