Vape slår nya rekord – Vad du behöver veta

Visste du att en av fem gymnasieelever vaper? Det är en ganska häpnadsväckande siffra, och det betyder att vape ökar hos unga inte något görs åt det. I den här artikeln kommer vi att diskutera farorna med vaping för tonåringar och vad föräldrar kan göra för att förhindra att deras barn använder dessa produkter.

Om vape-produkter

Vape-produkter är elektroniska cigaretter som använder en batteridriven enhet för att omvandla vätska till ånga. Detta andas sedan in av användaren och frigör nikotin och andra kemikalier i kroppen. Vaping är inte bara begränsat till e-cigaretter; den täcker även ett antal andra enheter, såsom pennor, vattenpipor och mer.

Farorna med vaping för tonåringar

Nikotin är mycket beroendeframkallande och kan leda till långvariga hälsoproblem, inklusive en ökad risk för hjärtsjukdomar och stroke. Detta gäller särskilt för tonåringar som fortfarande växer och utvecklas eftersom deras kroppar kan vara mer känsliga för dessa effekter. Förutom nikotin innehåller många vape-vätskor farliga kemikalier som diacetyl (en aromkemikalie kopplad till lungsjukdom) och tungmetaller som kan andas in i lungorna.

Vad föräldrar kan göra

Föräldrar bör prata med sina tonåringar om farorna med vaping och försöka utbilda dem om varför det inte är ett säkert val. De bör också sätta tydliga förväntningar och gränser kring vapingprodukter och övervaka deras tonåringars beteende efter tecken på att de kanske använder dem.

Det är också viktigt att hålla alla vapingprodukter utom räckhåll för tonåringar och ta bort åtkomst om du vet att din tonåring använder dem. Slutligen, se till att din tonåring vet att hjälp finns tillgänglig från utbildade proffs om han/hon känner att han/hon behöver stöd för att sluta röka eller dra ner på e-cigaretter eller andra vapeprodukter.

You might like