Har du märkt den där lilla pricken? Den gröna eller orange som dyker upp på din mobilskärm?

Många är inte medvetna om att vår integritet ständigt är utsatt för potentiella hot på grund av de enheter vi använder dagligen, inklusive våra smartphones.

För att hantera dessa bekymmer har både Apple och Android implementerat en både enkel och effektiv funktion: färgade prikker dyker upp på skärmen när kameran eller mikrofonen är aktiv.

Enligt Nyheder24 introducerades funktionen ursprungligen på iPhone med iOS 14 år 2020 och året efter på Android med Android 12. Syftet är att öka transparensen kring vilka appar som har tillgång till kameran och mikrofonen.

På iOS indikerar en orange prick att mikrofonen används, medan en grön prick visar när en app använder kameran. Android har valt en mer enhetlig metod, där den gröna prikken täcker båda funktionerna.

Det smarta med dessa små prikker är att de fungerar som en visuell påminnelse om att våra enheter övervakar oss. Det är särskilt användbart när vi inte aktivt använder kameran eller mikrofonen.

Om du till exempel läser ett e-postmeddelande eller lyssnar på musik och plötsligt ser en grön eller orange prick, kan det vara tecken på att något inte stämmer. I ett sådant läge kan du undersöka om du har givit de öppna apparna tillgång till kameran och mikrofonen och överväga om det bör inaktiveras.

Även om många ignorerar dessa små indikatorer i vardagens stress, är det viktigt att inte underskatta hur värdefulla de kan vara för vår säkerhet.

author avatar
Henrik Tech Journalist
Mitt namn är Henrik, jag är 35 år gammal och jag älskar teknologi. Här på Frii kommer du vanligtvis att se mig skriva om mobiltelefoner, bilar och allmänt om det senaste som händer inom teknikens värld.

You might like