Hur ska jag välja hemlarm

Jag har nu funderat i snart ett år på vad jag ska välja för hemlarm och jag blir inte klokare. Jag har tittat på flera olika alternativ, försökt sätta mig in i de ”vanliga” alternativen som Verisure och Sector men hela deras upplägg känns mindre tilltalande. Stora företag med abonnemangsavgifter som blir galet höga om jag ska bygga ihop ett vettigt larm. Jag började därför syna alternativen och ser en hel del mer intressanta alternativ på marknaden, både pris och funktionsmässigt.

Utseende på larmet

Jag fattar, det är inte det viktigaste att larmet är snyggt, men man kan heller inte bortse från det helt. Min fru är, minst sagt, känslig för det jag släpar hem oavsett vad det gäller inom hemelektronik. Allt är fult enligt henne så jag måste förhålla mig till det. Det larmet som absolut sticker ut är en Ukrainsk larmtillverkare som heter Ajax. Har kollat på deras hemsida och det är helt galet snygg design på enheterna. De erbjuder dessutom sina enheter i både svart och vitt. Jag kan glömma att få köpa de svarta (återigen min fru) men det hade varit fantastiskt coolt att låta larmenheterna sticka ut på det sättet. Vända på hela steken och istället för att försöka dölja larmet, låta det sticka ut som en detalj i inredningen. 

Priset

Jag tilltalas främst av larm utan abonnemang, det verkar helt logiskt för mig att köpa mitt larm och äga det. Jag är uppväxt med att man inte köper på avbetalning så varför då ”hyra” larmet och betala löpande abonnemangskostnader år ut och år in. Om jag hade haft ont om pengar och ändå var tvungen att köpa ett larm så hade avbetalning ändå känts bättre än att ha det på abonnemang. Jag bor i en villa som är 180 m2 stor och har räknat ut att ett riktigt grymt larm skulle kosta c:a 15-18000SEK. Om jag utgår ifrån att ett larm har en livslängd på 10 år så borde jag dela inköpskostnaden med antalet månader under 10 år för att kunna jämföra det med ett hemlarm med abonnemang. Jag räknar alltså på ett snittlarm för 16500SEK, delar det med 10 och delar det igen med 12. 

Detta ger mig en månadskostnad på 137.50 SEK som jag kan jämföra med ett abonnemangslarm som kostar mellan 450-700SEK. Det blir alltså galet mycket mer prisvärt enligt mig. Jag sparar mer än halva priset.

 

Var ska jag köpa larmet?

Jag skulle, efter mina efterforskningar säga att man ska köpa larmet av ett företag som är seriöst, som inte uppfattas som en dagslända. Jag skulle kontrollerat:

  • Finns det telefonnummer man kan ringa? 
  • Vad erbjuder de för support och service.
  • Är säljaren polisgodkända för larminstallation?
  • Kan jag få larmcentral som övervakar larmet
  • Måste jag ha larmcentral eller kan jag övervaka larmet själv?

Vi måste ändå inse att det är ett larm vi köper och det ska man vara noggrann med. Det ska fungera och få oss konsumenter att känna oss trygga. Vi ska få bra hjälp om vi väljer att installera och ställa in larmet själva.

Komplettera larmet

Avslutningsvis så har jag insett vikten av att kunna komplettera mitt larm när nya behov uppstår. Detta kan tyckas självklart men det är det inte. Dessutom så bör du fundera hur kompatibelt ditt hemlarm är med, exempelvis, hemautomation och smarta hem. Vill du tända, släcka belysning med ditt larm? Vill du, automatiskt, skydda ditt hem mot vattenskador etc.

Jag återkommer med fler uppdateringar framöver, tack så länge.

You might like