Pensionär sparade 4000 kronor genom att stänga av dyra apparaten: Skurken stod i källaren

Stikkontakt

Det finns mycket pengar att spara genom att se till att energislukande apparater i hemmet inte står och förbrukar dyr ström i onödan. Det erfarenheten fick Melinda, när hon upptäckte en apparat i källaren som stod och slukade pengar.

En kvinna säger att hon är “lättad” efter att ha minskat sina årliga energiräkningar med nästan 4000 kronor.

Det rapporterar Nyheder24.

Hon upptäckte nämligen att avfuktaren i hennes källare var dyr att ha igång och förbruka ström.

Melinda Gaunt, 64, hade ingen aning om hur mycket det dyra apparatet kostade henne ekonomiskt varje år, tills hon började leta efter sätt att minska sina räkningar i maj.

Orolig över rapporter om ökande levnadskostnader, stötte Melinda och hennes man David på ett inlägg på en lokal Facebook-sida som varnade för att avfuktare rankades bland en rad hushållsapparater som kunde öka hushållets elräkning med mycket pengar.

För att ta reda på exakt hur mycket deras kostade dem, investerade paret i ett smart uttag som mäter energiförbrukningen på enskilda apparater.

‘Vi är chockade’

Melinda och David satte i det nya uttaget och lät det vara i mer än en vecka. Och de var chockade över att upptäcka hur dyr deras avfuktare faktiskt var.

Den kostade dem nämligen över 4000 kronor om året.

Melinda berättade:

“Vi var båda ganska chockade över hur mycket det kostade oss. Vi har ett källarrum som alltid luktade mögligt, så vi köpte en avfuktare. Den har varit igång konstant hela tiden i mer än tre år – men jag hade aldrig tänkt på kostnaderna för det.”

Varnar andra

Den pensionerade farmor till tre har sedan stängt av avfuktaren, och kommer nu endast att köra den när det verkligen behövs.

Det hade aldrig slagit henne att stänga av den tidigare, och hon säger att de nu båda är nöjda över de besparingar de gör.

Melinda varnade andra som kan befinna sig i en liknande situation:

“Kontrollera dina apparater, för om du låter något vara påslaget hela tiden eller i standbyläge så förbrukar det fortfarande mycket pengar under året – några kronor om dagen lägger sig snart ihop.”

author avatar
Henrik Tech Journalist
Mitt namn är Henrik, jag är 35 år gammal och jag älskar teknologi. Här på Frii kommer du vanligtvis att se mig skriva om mobiltelefoner, bilar och allmänt om det senaste som händer inom teknikens värld.

You might like