Så här håller du din elbil i toppskick även när den står stilla

Elbil

TIPS: Här får du några användbara råd om du planerar att låta din elbil stå stilla under en längre period.

Om din elbil ska stå oanvänd under en längre tid finns det flera saker att tänka på.

Till skillnad från bilar med förbränningsmotor bör du särskilt uppmärksamma batteriet för att undvika att det skadas, vilket kan bli en mycket kostsam historia.

Det är viktigt att batteriet är laddat till mellan 20 och 80 procent. Det sliter helt enkelt minst på batteriet. För hög laddning kan skada batteriets förmåga att behålla strömmen, medan för lite ström ökar risken för att batteriet helt ger upp – det vill säga förstörs.

Kom ihåg att begränsa laddningen till 80 procent om bilen laddar under en längre tid, till exempel när du är på semester i några veckor.

Se alltid till att följa rekommendationerna från tillverkaren av bilen.

I alla fall är det en bra idé att kontrollera batteriet några gånger i veckan om du har möjlighet.

Dessutom är många elbilar utrustade med batteribesparande funktioner som kan aktiveras när bilen står stilla under en längre tid. Dessa funktioner kan hjälpa till att bevara batterinivån.

Är batteriet “dött”? Ingen panik

Företaget Verdo, som utvecklar gröna energisystem för industri och försörjning, påpekar att när du återvänder till din bil efter att den har stått stilla en tid kan batteriet verka “dött”.

Men det är oftast inget att oroa sig för. Det är vanligtvis det mindre 12V-batteriet som har laddats ur. Du kan då behöva kontakta vägassistans för att starta om det mindre batteriet, så att din elbil kan komma igång igen.

Generellt finns det ingen anledning till oro om du följer ovanstående råd. Enligt Verdo förlorar en elbil vanligtvis inte mycket ström bara genom att stå stilla.

– “En elbil kan stå stilla i flera veckor eller till och med månader utan att användas, beroende på batteriets kapacitet, temperatur och andra faktorer”, skriver företaget som ett svar på frågan “Hur länge kan en elbil stå stilla?”.

Moderna elbilar är designade för att minimera batteriladdningen när de är parkerade och inaktiva, och de har batterihanteringssystem som ser till att batteriet inte töms i onödan, skriver Verdo vidare.

Verdo tillägger att du bör undvika att parkera din elbil i extremt kalla eller varma miljöer, eftersom temperaturvariationer kan påverka batteriets prestanda och livslängd.

author avatar
Henrik Tech Journalist
Mitt namn är Henrik, jag är 35 år gammal och jag älskar teknologi. Här på Frii kommer du vanligtvis att se mig skriva om mobiltelefoner, bilar och allmänt om det senaste som händer inom teknikens värld.

You might like