Tänk på detta när du köper nytt hus.

Checklista vid köp av hus

Går du i tankarna av att köpa hus? Här har vi listat några tips att tänka på vid köp av ny bostad.

1. Utför en husbesiktning

Även om huset framstår som fräscht och felfritt så är det viktigt att ni genomför en överlåtelsebesiktning när ni ska köpa ett nytt hus. Då får ni en professionell bedömning om husets skick samt ett utlåtande från en certifierad besiktningsman. Det är även viktigt att ni säkerställer att besiktningsmannen ni anlitar är SBR-godkänd.

En besiktningsman ska alltid vara opartisk så om säljaren redan genomfört en besiktning innan ni kom in i bilden kan det vara ett alternativ att anlita ytterligare en besiktningsman för att gå igenom protokollet.

2. Ekonomin

Att räkna på ekonomin innan ni köper ett hus är oerhört viktigt. Detta för att säkerställa att ni har råd att bo kvar i huset vid eventuella räntehöjningar. Här är det även viktigt att ni har lite spelrum så att ni kan fortsätta leva ett bra liv även om räntan går upp. 

Som husägare är det också bra att ha en buffert till eventuella renoveringar, underhåll och fel som kan uppstå över tid.

3. Energieffektivitet

Säkerställ att huset är energieffektivt för att undvika skyhöga elkostnader. Detta är en del av driftkostnaden som i sin tur ingår i ekonomin. Ett sätt att minska elkostnaderna kan vara att installera solpaneler på husets tak (om det inte redan finns där). Om huset inte är självförsörjande på el så rekommenderar vi att ta reda på vilken typ av uppvärmning det använder (bergvärme, fjärrvärme etc.). Här kan ni även se om de tidigare ägarna utfört en energideklaration för att få ett kvitto på husets energiförbrukning.

4. Trivsel

Självklart är det av allra största vikt att du och din familj ska trivas i det nya huset. Känn er för och föreställ er att ni kan bo där en längre tid. Åk runt i området och se så att det finns tillgänglighet till aktiviteter, mataffärer, skolor och kommunaltrafik.

 

____

Behöver ert företag hjälp med att ranka högre organiskt på Google? Läs mer om SEO (sökmotoroptimering) här

You might like