TikTok ska säljas inom 270 dagar: Joe Biden utfärdar ultimatum:

I en markant eskalering av den långvariga debatten om nationell säkerhet och utländska ägarskap har president Joe Biden undertecknat en ny lag som kan få allvarliga konsekvenser för det populära sociala mediet TikTok.

Lagen kräver att TikToks kinesiska ägare, ByteDance, ska avyttra sitt ägande inom 270 dagar. Om detta inte sker kommer appen att förbjudas i USA.

Detta beslut är kulmen på flera års intensiv övervakning och debatter i Washington, där både demokrater och republikaner har uttryckt oro över att TikTok kan utgöra en säkerhetsrisk.

Lagstiftarna anser att den kinesiska regeringen kan använda appen som ett verktyg för propaganda och möjligen kräva tillgång till amerikanska användares data, en anklagelse som både ByteDance och kinesiska tjänstemän har förnekat.

Det rapporterar Gadgets 360.

ByteDance har kraftigt reagerat mot lagstiftningen och planerar att väcka talan för att få den upphävd eller åtminstone uppskjuten. Företaget hävdar att lagen kränker yttrandefriheten för de 170 miljoner månatliga användarna i USA. “Vi tror att både fakta och lagen klart står på vår sida, och att vi i slutändan kommer att segra,” meddelade TikTok i ett uttalande.

Om lagen träder i kraft kommer det att skapa stor osäkerhet för miljontals amerikanska användare som använder plattformen för att uttrycka sig, tjäna pengar som influencers, eller marknadsföra produkter genom TikTok Shop.

Det kommer även att påverka företag som använder plattformens unika format för att på ett kreativt sätt visa upp produkter och tjänster med hjälp av trender och användargenererat innehåll.

Medan ByteDance ser en tvångsförsäljning som en sista utväg, förväntas det att de kommer att söka en tillfällig föreläggning mot lagstiftningen och föra en rättegång som kan sträcka sig över mer än ett år. “Vi kommer att fortsätta kämpa,” sa Michael Beckerman, TikToks chef för offentlig politik i Amerika, till sin personal.

You might like