Varför WhatsApp snart kan förlora över 500 miljoner användare

WhatsApp står inför en avgörande utmaning i Indien. Meddelandetjänsten meddelade Delhis högsta domstol att de skulle lämna den indiska marknaden om de tvingades bryta krypteringen.

“Om vi ombeds bryta krypteringen, kommer WhatsApp att göra det,” sa plattformen. För många användare är änd-till-änd-kryptering ett avgörande element för dataskydd och integritet, vars borttagning skulle undergräva användarnas förtroende för tjänsten.

De nya utmaningarna för WhatsApp i Indien beror på en nyligen införd reglering, som rapporterats av Android Headlines.

Enligt regel 4(2) i teknikreglerna 2021 måste “betydande” sociala medieintermediärer, det vill säga tjänster med fler än 5 miljoner registrerade användare, kunna identifiera den första upphovsmannen till information om det krävs av en domstol eller annan behörig myndighet.

Detta inkluderar textmeddelanden, foton, videor och mer.

Dataskydd kontra utredningsintressen: WhatsApp står inför ett komplext dilemma

Utöver dataskydd finns det andra problem för WhatsApp. Företaget hävdar att efterlevnad av Indiens regelverk skulle kräva lagring av stora mängder meddelanden under långa perioder – en praxis som inget annat land kräver.

Dessutom betonade WhatsApp att kravet på att bryta krypteringen inte krävs av övergripande lagstiftning och att inget annat land hittills har infört ett jämförbart krav.

Domarna svarade dock att det måste finnas ett sätt att spåra meddelandens ursprung då ansvarsskyldighet också är en viktig övervägning.

Hela målet är för närvarande uppskjutet till den 14 augusti, då det kommer att sammanföras med mer än ett dussin andra rättsfall som utmanar olika delar av IT-reglerna.

Enligt aktuella siffror har Indien 535,8 miljoner WhatsApp-användare – vilket är överlägset mest i världen.

author avatar
Henrik Tech Journalist
Mitt namn är Henrik, jag är 35 år gammal och jag älskar teknologi. Här på Frii kommer du vanligtvis att se mig skriva om mobiltelefoner, bilar och allmänt om det senaste som händer inom teknikens värld.

You might like