Android Auto FAQ: Allt du behöver veta

Har du frågor om Android Auto? Vi har svaren.

Android Auto är en oumbärlig följeslagare för Android-användare på vägen. Googles motsvarighet till Apple CarPlay kan överföra alla viktiga, bilanpassade funktioner från din telefon till bilens centrala display på ett sätt som är designat för att vara säkert och minimera distraktioner under körning.

Även om du kunde använda din telefon direkt, jämförs inte den lilla skärmen längre med en större Android Auto-gränssnitt. Inte sedan Google avvecklade Androids körvänliga appgränssnitt. Du behöver inte heller en modern lyxbil, eftersom det finns gott om alternativ för att komma åt mjukvaran, inklusive fristående skärmar som kostar några hundra dollar.

Men om du aldrig har använt Android Auto tidigare eller har frågor om hur det fungerar, här är allt du behöver veta om Android Auto.

Android Auto

Vilka telefoner är kompatibla med Android Auto?

Varje telefon som kör Android 6.0 (KitKat) eller senare kan köra Android Auto. Dock måste telefoner som kör upp till och med Android 9 (Pie) ladda ner Android Auto-programvaran från Google Play.

Telefoner som kör Android 10 och högre har programvaran installerad direkt från start. Dessutom är telefoner med Android 11 och högre kompatibla med trådlösa Android Auto-anslutningar. Det inkluderar inbyggda trådlösa anslutningar i din bil eller äldre modeller som använder någon form av adapter.

Du kan kontrollera din telefons mjukvaruversion genom att gå till Inställningar > Om telefonen och sedan scrolla ner tills du ser Android-version. Om du kör en äldre version av Android kan du se om det finns en uppdatering tillgänglig genom att gå till Inställningar > System > Systemuppdatering.

Hur ansluter du din telefon till Android Auto?

Att ansluta till Android Auto är så enkelt som att ansluta din telefon till din bil med en USB-kabel. Förutsatt att Android Auto-programvaran är installerad på din telefon och din bil stöder appen, kommer anslutningen att ske automatiskt.

Första gången du startar Android Auto måste du gå igenom installationsprocessen. Du kommer att guidas genom detta, och det tar bara några minuter.

Du måste också göra detta steg om du ska använda Android Auto trådlöst. Men det finns inga extra steg inblandade om din bil stöder en inbyggd trådlös anslutning. Koppla bara ur USB-kabeln och använd programvaran som vanligt. Se till att kolla in vår guide om hur du ställer in trådlös Android Auto.

Om du använder en tredjepartsadapter måste du följa instruktionerna i manualen. Detta kommer sannolikt att innebära att du parar din telefon med adaptern över Bluetooth för att få saker att fungera. Oavsett om du använder en inbyggd anslutning eller en adapter, kräver trådlös Android Auto att Bluetooth och Wi-Fi är påslagna om du faktiskt vill att det ska fungera.

Kabelanslutningar kräver att du kopplar in varje gång du kör, medan en trådlös anslutning ska initieras så snart du startar motorn.

Vilka bilar erbjuder Android Auto?

Numera är det svårt att hitta en biltillverkare som inte erbjuder stöd för Android Auto i sina nyaste bilar. I de flesta fall stöder dessa bilar också Apple CarPlay, så det spelar ingen roll om du byter telefon, eller om en iPhone-användare lånar din bil.

Du bör dock alltid dubbelkolla innan du köper en bil. Även om stöd för Android Auto är ganska utbrett finns det fortfarande många bilar, särskilt på begagnadmarknaden, som inte stöder programvaran.

Din första anhalt bör vara Google självt, som har en ganska lång lista över bilar (och eftermarknadsstereos) som stöder Android Auto. En snabb Google-sökning kan också klargöra saken på nolltid.

Det är värt att nämna att det finns några framstående biltillverkare som inte säljer några bilar med stöd för Android Auto — något som är värt att tänka på.

Tesla är den mest kända avvikaren och erbjuder inte stöd för Android Auto eller Apple CarPlay, utan erbjuder istället sitt eget premiumanslutningspaket för 10 dollar i månaden.

Andra avvikare inkluderar Rolls-Royce och Koenigsegg. Den senare har lovat att stöd för Android Auto är “på väg,” men det finns ingen tidslinje för när det kan hända. Under tiden har Rolls-Royce förblivit tyst — en märklig situation, med tanke på att det finns flera Android Auto-vänliga bilar som tillverkas av moderbolaget BMW.

Foto: Shutterstock.com

Vilka appar fungerar med Android Auto?

Efter så många år har Android Auto ett otaligt antal kompatibla appar. Dock kommer du inte att se appar som Netflix eller YouTube här. Istället är Android Auto-appar generellt inriktade på navigation, ljud och kommunikation. Så du har appar som Google Maps och Waze, Spotify, Audible, WhatsApp och fler.

Vissa videokonferensappar fungerar också, som Zoom och Microsoft Teams — men endast för ljud. Det innebär att du kan lyssna på möten medan du kör, utan att riskera att en videofeed distraherar dig från vägen. YouTube är också tillgänglig, men endast åtkomlig när bilen är parkerad.

Likaså är vissa EV-centrerade appar tillgängliga, vilket hjälper dig att hitta kompatibla laddare med minimalt besvär.

Du kan hitta en hel lista över kompatibla appar på Google Play, vilket hjälper dig att ta reda på vad du behöver installera i förväg. Det finns ganska många, men vi känner behovet av att påpeka att många av dem är ganska nischade radi appar. Så var beredd att sålla igenom dem alla.

Foto: Shutterstock.com

Stöder Google Assistant Android Auto?

Ja. En del av vad som gör Android Auto så bra är att du kan använda Google Assistant precis som du skulle vid någon annan tidpunkt. Du kan kalla på den virtuella assistenten med röstkommandon “Hey Google”, trycka på mikrofonformade anropsknappen i hörnet av skärmen, eller använda din bils egna röstigenkänningsknappar.

Förutsatt att det är något din telefon kan göra, kan Assistant hantera det så att du inte behöver ta ögonen från vägen framför dig. Vare sig det är att diktera meddelanden, ringa telefonnummer, be om vägbeskrivningar eller spela en specifik låt.

Google Assistant har även fått en omgestaltning som har rullats ut till Android Auto. Funktionellt är röstassistenten inte annorlunda än tidigare, men den ser mycket trevligare ut. Det innebär att du får “glöd”-utseendet som används på smartphones, och en bubbelikon när Assistant kallas fram istället för en stor stapel som tar upp skärmutrymme.

Det är värt att komma ihåg att, liksom med Apple CarPlay, fungerar röstkommandon endast med Android Auto-appar. Efter allt som visas är bara en förlängning av din telefonskärm, och din telefon har ingen kontroll över din bil.

Det betyder att du inte kan använda Assistant för att styra saker som bilens temperatur, radion eller fönstren. Assistant har också system på plats för att förhindra att du försöker använda några appar som inte anses lämpliga för körning — som YouTube eller någon annan video-centrerad tjänst.

Dock, eftersom Google är beroende av en mobildataanslutning, kommer vissa funktioner inte att fungera när du inte har en signal — vilket inte är annorlunda än vad som skulle hända om du gick genom en död zon med din telefon.

En överraskande sak du kan göra är dock att styra dina smarta hem-enheter på avstånd. Det innebär att du kan be ditt smarta termostat att börja värma upp ditt hus från vägen, eller slå på dina smarta lampor om det håller på att bli mörkt. Det förutsatt att du har enheter som är inställda för att fungera med Google Assistant, förstås.

Kan jag lägga till Android Auto i bilen jag redan äger?

Det finns sätt att få tillgång till Android Auto från en äldre, icke-kompatibel bil. Det mest uppenbara är att plocka upp en enhet som $350 Intellidash Plus, som fungerar mycket som en bils infotainmentskärm — men utan krånglet att behöva byggas in i instrumentbrädan.

Det finns flera alternativ där ute, och de fungerar alla på samma sätt som ett Android Auto-kompatibelt fordon. Koppla in din telefon, och det är knappt någon skillnad.

Om du inte har pengarna att spendera, är det värt att komma ihåg att du kan utnyttja ett av de bästa biltelefonfästena och använda din telefon som en skärm. Se till att ladda ner solo Android Auto-appen medan du fortfarande kan, också. Det kommer att erbjuda en Android Auto-liknande skärm på din telefonskärm, komplett med tillgång till körvänliga appar.

Alla med Android 12 kommer dock att kunna använda Googles dedikerade körläge istället. Be bara Google Assistant att “starta körläge.”

I vissa fall är det också möjligt att ersätta din bils stereo och navigationssystem med en enhet som stöder Android Auto. Dock kräver denna typ av retro-fit lite specialistkunskap.

Du måste också se till att din bil faktiskt är kompatibel med enheten du vill installera. Många Android Auto-huvudenheter kräver en dubbel DIN-plats, medan många bilar bara har en. Beroende på vilken typ av bil du har kan dina val vara mycket mer begränsade.

Det finns enorma prisskillnader här också, med enheter som Pioneer DMH-1500NEX kostar $299, medan mer avancerade enheter som trådlösa Kenwood Excelon DNX997XR eller 10,1-tums Pioneer-WT8600NEX kan kosta över $1,000.

Och det är bara för enheten själv och tar inte möjliga installationskostnader med i beräkningen. Realistiskt sett kan du bara vara bättre med din telefon eller en kompatibel fristående skärm.

Tar Android Auto kontroll över din bil?

Nej. Liksom med den nuvarande versionen av Apples CarPlay, kan du inte använda Android Auto-appen för att styra något av bilens system. Så inga radiostationer, sätta på farthållaren, justera A/C, eller något liknande

Om du vill ha en bil som har sådana funktioner, behöver du en som kör Android Automotive OS. Operativsystemet är i grunden Android för bilar, inbyggt i fordonet från dag ett och är helt fristående. Dock är Android Automotive OS fortfarande mycket nytt och inte så vanligt. Populära exempel inkluderar Polestar 2 och Ford F-150 Lightning.

Det finns viss grundläggande nivå av samordning mellan Android Auto-appen och bilen. Det innebär att till exempel uppspelning av strömmad musik kommer att tystas när någon form av varningsljud låter.

Ändringar kommer som kommer att låta Google Maps-appen på Android Auto ta emot data från elbilsbatterier. På så sätt kan den ändra din rutt beroende på dina laddningsbehov, utan någon inmatning från dig. Men dessa är det absoluta minimum av vad du kan förvänta dig.

Så om du vill göra något åt bilen själv måste du göra det på det gamla sättet.

Stöder Android Auto-kompatibla fordon också Apples CarPlay?

Under de tidiga dagarna hade biltillverkare en vana att välja antingen Android Auto eller Apple CarPlay, vilket innebar att välja en ny bil också innebar att ta hänsyn till ditt telefonval. Dock ändrades detta snabbt, eftersom båda sviterna i grunden bara är appar som körs på din bil. Det fanns ingen logisk anledning till varför bilar inte kunde stödja båda.

Faktum är att det nu är sällsynt att hitta en bil som inte stöder båda. Som nämnts tidigare är de enda verkliga avvikelserna ett par nischade lyxbilmärken som Rolls-Royce, som stöder CarPlay men inte Android Auto, och Tesla — som inte stöder någon av dem.

Dock har majoriteten av företagen sitt eget infotainmentsystem och appsvit. På så sätt behöver förare inte förlita sig på Android Auto eller CarPlay om de inte vill. Plus, eftersom uppkopplade bilar blir alltmer vanliga, är behovet av att integrera din bil och telefon inte riktigt så allvarligt som det en gång var.

Hur har Android Auto förändrats?

Som vilken mjukvara som helst, är Android Auto aldrig riktigt komplett. Uppdateringar sker ganska frekvent, och en nyligen genomförd ändring ger Googles mjukvara en stor översyn – med en helt ny design och funktionsuppsättning för att försöka förbättra din körupplevelse.

Tanken bakom denna senaste uppdatering är att se till att föraren har allt de behöver framför sig, utan att behöva trycka på en massa knappar när de borde koncentrera sig på vägen.

Detta introducerade också ett valfritt delad-skärm-läge, som anpassar sig till vilken skärm din bil har, och erbjuder en sidopanel med olika viktiga appar och funktioner. Detta inkluderar saker du använt nyligen, men också förändras baserat på kontextuella ledtrådar – såsom om du har ett inkommande samtal.

Google Assistant förstår också den kontexten, antingen via röstkontroller eller enkla tryckalternativ på skärmen, och Google Maps har fått en visuell uppgradering. Maps-gränssnittet kommer alltid att vara närmast föraren, och den nya versionen inkluderar mycket mer visuell data som filmarkörer, skyltar och barriärer.

Denna designändring ryktades i flera månader och avslöjades officiellt vid Google I/O 2022. Ursprungligen meddelade Google att det skulle rullas ut “precis i tid för sommaren”, även om det inte faktiskt kom förrän i januari 2023.

Google har också bekräftat att AI-sammanfattning, som först dök upp på Galaxy S24, kommer att komma till Android Auto på andra telefoner. Det betyder att du kan ta reda på vad som händer i gruppchattar utan att behöva ha hela trådar upplästa för dig när du borde koncentrera dig på vägen.

author avatar
Henrik Tech Journalist
Mitt namn är Henrik, jag är 35 år gammal och jag älskar teknologi. Här på Frii kommer du vanligtvis att se mig skriva om mobiltelefoner, bilar och allmänt om det senaste som händer inom teknikens värld.

You might like