Dessa vanor får din telefon att snabbt tömmas på ström

Det är högst sannolikt att de flesta inte kan skryta med att de inte har åtminstone en av dessa dåliga vanor.

Du lämnar hemmet med 100 procent batteri på telefonen, men redan före lunchtid börjar den bli urladdad, vilket tvingar dig att leta efter en laddare och ett eluttag.

Att din telefon snabbt töms på ström beror helt säkert på att du – liksom otaliga andra människor – har skaffat dig några dåliga vanor när det kommer till att ladda telefonen. Dessa vanor kan verka ofarliga, men faktum är att de kan förkorta din telefons livslängd och prestanda genom att skada batteriet.

Nyheder24 har identifierat tre vanor som kan skada batteriet, vilka många av oss sannolikt är skyldiga till.

Du tar inte bort skalet innan du laddar telefonen

En av de vanligaste vanorna bland smartphoneanvändare är att ladda deras telefon med fodralet på.

Det är dock en dålig idé av två anledningar.

För det första ökar det risken för att ditt batteri överhettas under laddning. När batteriet laddas upp blir det också varmt, men med ett fodral på telefonen kan inte värmen lika lätt släppa ifrån elektroniken.

Dessutom ökar det också risken för att ditt laddningsuttag går sönder. Många fodral är dåligt designade när det kommer till eluttaget, och därför riskerar du att behöva krångla för att få plats med kontakten när telefonen ska laddas.

Lösningen är, inte helt oväntat, att ta bort fodralet från telefonen medan den laddas.

Du använder snabbladdaren varje dag

Om din smartphone levereras med en 40W eller snabbare laddare är det viktigt att inte använda den varje dag. Det kan nämligen försämra batteriet avsevärt redan under det första året.

Lösningen är att ha en sekundär, långsammare laddare som du använder för laddning under längre tid, till exempel över natten.

Reservera snabbladdaren till de tillfällen då du snabbt behöver ström.

Det kanske inte verkar logiskt, men att använda en extremt snabb laddare varje dag kan belasta ditt batteri och få det att brytas ned snabbare.

Du låter batteriet gå helt tomt

Hur många procent ström ska det finnas kvar i batteriet innan du laddar det? 20 procent? 15? 10? Eller låter du det gå helt tomt innan du ansluter det till strömmen?

Om du använder den sista strategin bör du avvänja dig från den.

Det belastar nämligen batteriet enormt när strömnivån faller till under 10-15 procent – och om du gör det konsekvent ökar du faktiskt nedbrytningen av telefonens batteri.

För att undvika detta är det bäst att ladda din telefon när batteriet är på 15-20 procent och inte lägre. Även om det är okej att göra detta då och då rekommenderas det inte att upprepa det varje dag.

author avatar
Henrik Tech Journalist
Mitt namn är Henrik, jag är 35 år gammal och jag älskar teknologi. Här på Frii kommer du vanligtvis att se mig skriva om mobiltelefoner, bilar och allmänt om det senaste som händer inom teknikens värld.

You might like