Därför bör du aldrig ladda din mobiltelefon via flygplatsens uttag

Att investera i en powerbank är ingen dum idé.

När vi sitter på en flygplats och vårt flyg är försenat, finns det ofta inte mycket annat att göra än att plocka fram sin smartphone och fördriva tiden.

Om flyget är mycket försenat kan mobiltelefonen hinna bli urladdad, och då är det naturlig reaktion att leta efter ett uttag för att ladda den igen.

Men det bör man vara försiktig med, varnar säkerhetsexperten Jae Ro.

Så skriver Nyheder24.

“Dessa portar kan manipuleras för att installera skadlig programvara på din mobil. Det är inte säkert att man upptäcker skadlig programvara, men den kan i tysthet stjäla känslig information såsom lösenord och bankuppgifter,” säger experten.

Dessutom finns det också en risk för ‘juice jacking’.

Detta begrepp täcker över situationer där skadlig programvara har installerats genom en USB-port, vilken skickar dina personliga data och lösenord direkt till en kriminell hacker när du ansluter din telefon för laddning.

“När du väl blivit infekterad blir din telefon sårbar inte bara på flygplatsen utan var du än befinner dig.”

Till sist varnar experten för att laddning på flygplatsen kan leda till dataexponering – och det gäller faktiskt även om laddstationen inte är komprometterad:

“Laddstationer kan överföra både data och ström. Medan vissa telefoner ber användarna välja mellan ‘endast laddning’ och ‘filöverföringsläge’, så kringgås detta ofta med laddstationer. Följaktligen kan din enhet vara sårbar för dataexponering. Dessa stulna data kan senare användas för identitetsstöld eller säljas på ‘the dark web’,” lyder det.

Så nästa gång du sitter fast på en flygplats och funderar på att ladda din telefon, kan det vara värt att överväga dessa risker. Det kan vara dags att investera i en powerbank.

author avatar
Henrik Tech Journalist
Mitt namn är Henrik, jag är 35 år gammal och jag älskar teknologi. Här på Frii kommer du vanligtvis att se mig skriva om mobiltelefoner, bilar och allmänt om det senaste som händer inom teknikens värld.

You might like