En ny iPad Pro är på väg: Här är fyra saker att förvänta sig

ipad

Apple gör sig redo att uppdatera hela sin iPad-linje i år, börjande med iPad Pro nästa månad. Här är fyra saker att förvänta sig om du planerar att köpa en ny iPad Pro i år…

OLED-skärmar Den största förändringen i de nya iPad Pro-modellerna blir ett byte till OLED-skärmar. För närvarande använder 11-tums iPad Pro en LCD-skärm med traditionell bakgrundsbelysning. Faktum är att 11-tums iPad Pro har använt samma skärmpanel sedan den först introducerades 2018.

12,9-tums iPad Pro har däremot använt mini-LED-bakgrundsbelysning sedan 2021. Detta är en uppgradering jämfört med den traditionella bakgrundsbelysningen som används av 11-tums iPad Pro, vilket möjliggör betydligt högre ljusstyrka och bättre kontrast.

I år kommer hela iPad Pro-linjen för första gången att förenas på OLED-skärmar. Detta kommer också att vara första gången som Apple använder OLED-skärmar utanför iPhone och Apple Watch. 12,9-tums iPad Pro kan också bli något större i år, med en skärmstorlek som ökar till 13 tum.

När den första 12,9-tums iPad Pro med mini-LED släpptes 2021, nämnde många recensioner något som kallades ”blooming.” OLED-skärmar bör lösa detta problem för iPad Pro i år.

Jämfört med mini-LED-skärmar erbjuder OLED-skärmar avsevärt bättre svärta. Detta beror på att det är pixlarna själva som producerar ljuset, så när dessa pixlar behöver vara svarta kan de stängas av helt.

Nytt Magic Keyboard

Det nya Magic Keyboard kommer att ”göra iPad Pro mer lik en laptop och inkludera en robustare ram med aluminium,” enligt Bloomberg. Detta blir första gången som Magic Keyboard uppdateras sedan det introducerades 2020.

Tanken på ett nytt Magic Keyboard som gör iPad Pro mer lik en laptop låter mycket intressant för mig. Även om jag generellt gillar det nuvarande Magic Keyboard, går det inte att förneka att det tygliknande materialet inte matchar den premiumprislappen.

Apple arbetar också enligt uppgift på en ny Apple Pencil som kommer att paras ihop med den nya iPad Pro. Enligt några olika rykten kan den nya Apple Pencil ha integration med Hitta Min, samt magnetiskt utbytbara spetsar som simulerar olika skriv- och ritinstrument. Den nya Apple Pencil sägs även för första gången ha haptisk återkoppling.

M4-chip Medan vi initialt förväntade oss att den nya iPad Pro skulle använda M3-chippet, visar det sig att så kanske inte blir fallet. En ny rapport från Bloomberg föreslår att den nya iPad Pro faktiskt kan bli Apples första enhet med M4-chip.

Apple planerar enligt uppgift att skryta med den artificiella intelligensen hos M4-chippet. Företaget kommer påstås positionera den nya iPad Pro som sin första verkligt AI-drivna enhet.

Vad innebär detta i praktiken? Kommer iPadOS faktiskt att kunna dra nytta av denna extra kraft? Har Apple nya AI-funktioner planerade för den nya iPad Pro? Det är osäkert just nu. Mitt hopp är att Apple åtminstone kommer att ta bort några av begränsningarna och skyddsanordningarna som för närvarande hindrar Stage Manager. Förhoppningsvis.

En mycket tunnare design

Även om iPad Pro-formfaktorn och designen har varit i stort sett densamma sedan 2018, är saker inställda på förändring i år. Enligt läckta dimensioner som erhållits av 9to5Mac kommer de nya iPad Pro-modellerna att vara avsevärt tunnare än sina föregångare.

11-tums iPad Pro (nuvarande): 247,6 mm x 178,5 mm x 5,9 mm 11-tums iPad Pro (ny): 249,7 mm x 177,5 mm x 5,1 mm 12,9-tums iPad Pro (nuvarande): 280,6 mm x 214,9 mm x 6,4 mm 12,9-tums iPad Pro (ny): 281,5 mm x 215,5 mm x 5,0 mm Som du kan se är båda storlekarna på den nya iPad Pro betydligt tunnare än föregående generation. Detta beror främst på den nya OLED-skärmen, som är mycket tunnare och har färre lager än de nuvarande LCD-panelerna.

Sammanfattning

Den nya iPad Pro-linjen förväntas introduceras under Apples specialhändelse “Let loose” den 7 maj. Evenemanget kommer att hållas kl. 7 a.m. PT/10 a.m. PT och kommer att livestreamas för alla att se.

Även om tanken på en ny iPad Pro med OLED-skärm och M4-chip inuti kan låta tilltalande, kan den också vara avsevärt dyrare än nuvarande iPad Pro-modeller. Ett tvivelaktigt rykte har till och med föreslagit att Apple för närvarande siktar på ett startpris på 1 500 dollar för 11-tums iPad Pro med OLED och ett startpris på 1 800 dollar för 12,9-tumsversionen.

Mer nyligen rapporterades det dock att de nya iPad Pro-modellerna kommer att vara cirka 160 dollar dyrare än sina föregångare. Det är verkligen mer greppbart än vad tidigare rykten sagt.

Vilka är dina planer för iPad i år? Planerar du att uppgradera till en ny iPad Pro? Låt oss veta nedan i kommentarerna.

author avatar
Henrik Tech Journalist
Mitt namn är Henrik, jag är 35 år gammal och jag älskar teknologi. Här på Frii kommer du vanligtvis att se mig skriva om mobiltelefoner, bilar och allmänt om det senaste som händer inom teknikens värld.

You might like