Apples nya AI-säkerhetsdrag förändrar spelet för alla iPhone-användare

Det har nu bekräftats—nästan i alla fall. Apples kommande uppdatering till iOS 18 kommer att inkludera AI-funktioner som behandlas helt på enheten.

När iPhone 16 lanseras i höst kommer detta att vara en kraftfull kombination som erbjuder banbrytande funktioner samt ökad säkerhet och integritet.

Detta beror på att iOS 18 på iPhone 16 kommer att erbjuda alla de AI-funktioner som Apple erbjuder när den uppdaterade programvaran lanseras, på det säkraste sättet möjligt.

Enligt en nyligen publicerad rapport från Bloomberg utvecklar Apple sin egen stora språkmodell (LLM) för att driva generativa AI-funktioner på enheten i iPhone 16-serien.

Apples AI-funktioner kommer förmodligen inte att vara överlägsna jämfört med konkurrenternas, men sättet de implementeras på kan “ändå vara en game-changer,” skrev Bloombergs Apple-kommentator Mark Gurman i sitt nyhetsbrev PowerOn.

“Apples AI-verktyg kan vara lite mindre kraftfulla och kunniga i vissa fall (företaget skulle kunna fylla i luckorna genom att samarbeta med Google och andra AI-leverantörer), men tillvägagångssättet kommer att göra responstiderna mycket snabbare.

Och det blir enklare för Apple att upprätthålla integriteten,” tillade Gurman.

Läs mer: Äger du en av dessa 6 telefoner? Då kan det vara dags att börja leta efter en ny.

Denna vecka introducerade Apple en uppsättning små källkodstillgängliga AI-språkmodeller kallade OpenELM, som är tillräckligt små för att köras direkt på en smartphone.

Dessa forskningsmodeller i proof-of-concept kunde ligga till grund för framtida AI-erbjudanden från Apple på enheten, skriver ArsTechnica.

Apples AI-strategi för iOS 18

Det stämmer överens med vad vi hittills vet om iPhone-tillverkarens AI-strategi.

Förra året köpte Apple det kanadensiska start-up-företaget Darwin AI, ett företag som har utvecklat teknik för att göra AI-system mindre och snabbare.

Apples AI-funktioner—inklusive förbättringar av Siri och automatisk sammanfattning och autofyllningsfunktioner i appar—förväntas fungera bättre på iPhone 16 när den lanseras.

Detta eftersom Apples snart lanserade nya iPhone kommer att inkludera en kraftfullare chip som är kapabel att köra dessa AI-funktioner.

Apples nästa generations A18 Pro-chip för iPhone 16 Pro-modeller kommer att ha en större die-storlek för förbättrad prestanda inom artificiell intelligens, rapporterar investeringsanalytikern Jeff Pu enligt MacRumors.

Detta skulle kunna innebära att iPhone 16-användare får tillgång till fler AI-funktioner, medan mindre kraftfulla enheter bara kommer åt de grundläggande funktionerna i iOS 18 AI.

Slutligen har Apple tidigare begränsat funktioner till vissa iPhones, som när de lanserade Dynamic Island på iPhone 14.

Apples integritetsdifferentiator

Apple har i flera år differentierat sig genom att använda integritet och säkerhet. “Integritet. Det är Apple,” lyder en av iPhone-tillverkarens annonser.

Att göra en stor sak av bearbetning på enheten är ett utmärkt sätt för Apple att differentiera sig inom AI, särskilt i jämförelse med sin främsta konkurrent, Googles Android.

Google är inte dumt, teknikjätten vet också att människor kommer att vara oroliga för integritet när de köper in på dess AI-funktioner.

Hybrid AI som används av Samsung gör det möjligt för användare att ha en del av integriteten och säkerheten från bearbetning på enheten kombinerat med maximal funktionalitet av AI-funktioner.

“Det innebär enklare AI-uppgifter bearbetade på enheten och—idealiskt sett—alla uppgifter som använder personlig, känslig data också bearbetade lokalt,” skriver Forbes’ Zak Doffman. “Allt annat—inbegripet forskning eller dokumentproduktion—kommer sannolikt att skickas till molnet.”

On-enhet AI-bearbetning “överensstämmer sömlöst med Apples åtaganden att prioritera användarintegritet,” säger Jake Moore, global cybersäkerhetsrådgivare på ESET. “Genom att bearbeta data lokalt på enheten minimeras externa överföringar och säkerheten ökar men när tillräckligt kraftfull minskar det också latensen för snabbare svarstider.”

“Den lokala ombordbearbetningen ger också användarna större kontroll över sina data och förstärker det viktiga budskapet om förtroende i en relativt ny teknologi där dataskydd är av yttersta vikt.”

Det är verkligen en svår balansgång. Säkerhet kontra funktionalitet är ett urgammalt problem, men det har aldrig varit mer framträdande än med de snabbt växande och utvecklande AI-funktionerna som kommer till smartphones.

Hur mycket som kommer att förbli på enheten är svårt att precisera i detta skede. Apple kommer att avslöja mer om sin AI-strategi på sin Worldwide Developers Conference i juni.

Det är ganska möjligt att Apple kommer att anlita Google eller OpenAI för mer komplex, off-enhet bearbetning. Men för tillfället kan de skryta med sina integritets- och säkerhetsreferenser med AI som helt och hållet finns kvar på iPhone.

author avatar
Henrik Tech Journalist
Mitt namn är Henrik, jag är 35 år gammal och jag älskar teknologi. Här på Frii kommer du vanligtvis att se mig skriva om mobiltelefoner, bilar och allmänt om det senaste som händer inom teknikens värld.

You might like