Samsung inaktiverar notifikationskanaler på alla enheter med One UI 6.1

Galaxy S24-serien lanserades med One UI 6.1, som vi trodde skulle vara en mindre revidering av One UI 6, baserat på Samsungs version av Android 14.

One UI 6.1 visade sig vara mer betydande än förväntat och förde med sig många av S24:ans AI-funktioner till äldre enheter som S23-serien samt Z Flip och Fold 5.

Tyvärr var inte alla förändringar i One UI 6.1 till det bättre, och allt eftersom äldre telefoner uppdateras till One UI 6.1 börjar fler användare klaga.

Vad är notifikationskategorier? One UI på Galaxy S24 har en ny växel som heter “Hantera notifikationskategorier för varje app,” som är avaktiverad som standard.

De kategorier det handlar om är en funktion som Google kallar “Notifikationskanaler,” som lades till i Android 2017 med 8.0 Oreo.

Denna funktion låter dig välja vilka kategorier av notifikationer en app kan skicka, så du kan tillåta Twitter att notifiera dig om svar men inte om gilla-markeringar, till exempel.

Vad är problemet?

När vi först rapporterade om denna fråga var vi osäkra på om detta endast skulle påverka S24-enheter eller om funktionen också skulle stängas av på äldre telefoner vid uppdatering till One UI 6.1.

Nu har vi fått vårt svar, och det är precis det vi befarade.

Om du uppgraderar din telefon till One UI 6.1 kommer den nya växeln att dyka upp i dina inställningar och vara avaktiverad som standard, även om du redan har konfigurerat notifikationskanaler efter ditt tycke.

Lyckligtvis är det enkelt att aktivera dem igen, och när du gör det kommer dina gamla inställningar att behållas, så du behöver inte gå igenom alla dina appar på nytt. För att få notifikationskanaler att fungera igen, följ dessa steg:

  1. Öppna din Inställningar-app och tryck på Notifikationer-menyn.
  2. Skrolla till botten av notifikationsmenyn och öppna Avancerade inställningar.
  3. Längst ner på denna skärm finns en växel som heter Hantera notifikationskategorier för varje app. Slå på den.

När du har gjort det kommer notifikationskategorier att slås på igen, och tack och lov kommer eventuella ändringar du gjort innan uppdateringen att behållas.

Så när du uppdaterar din telefon till One UI 6.1, kom ihåg att slå på denna växel. Likaså måste du upprepa denna process om du behöver göra en fabriksåterställning.

Som vi sa förra gången vi rapporterade om detta problem, indikerar detta att Samsung har ett större problem. Företaget har lagt mycket ansträngning på att göra One UI till en av de bästa Android-skal — faktiskt den enda jag kallar hem – men dess gamla rykte kommer aldrig att blekna om Samsung fortsätter att ge folk anledning att inte använda det.

För nu kan denna funktion enkelt slås på igen. Men jag oroar mig för att detta bara är början och att Samsung kanske beslutar att ta bort fler inbyggda Android-funktioner i framtiden.

author avatar
Henrik Tech Journalist
Mitt namn är Henrik, jag är 35 år gammal och jag älskar teknologi. Här på Frii kommer du vanligtvis att se mig skriva om mobiltelefoner, bilar och allmänt om det senaste som händer inom teknikens värld.

You might like